20 mars 2009

Många företag har "orimliga" krav

Läste nyss flygbolaget Gulf air´s krav på en anställd, det ska vara en viss vikt, den som börjar väga lite mer åker ut, flygvärdinnorna ska vara mellan 20-30 år, dom får varken skaffa partner eller barn under sin anställning, sen bestämmer bolaget vilken hårfärg dom ska ha ecc.
(Läs mer här)

Vissa krav kan man tycka är orimliga, men egentligen så finns många av dessa krav runt om kring oss, skillnaden är bara att detta bolag "öppet" går ut med det.
Både för kvinnor och män så verkar de flesta företagen (öppet eller ej) vilja att man:
* Ska vara ung, med många år kvar för att arbeta
* Ha arbetslivserfarenhet och goda studier
* Man ska redan ha haft barn och dessa ska gärna ha flyttat ut, har man småbarn kommer den anställda att söka ledigt pga. sjukt barn mf.

För en kvinna är det vara ännu svårare, visst en kvinna "ser bra utåt" för företaget, kan jobbet lika bra som en man, och vissa kan faktiskt gott tänka sig ha en kvinna som arbetskamrat.
Problemet är bara att genom att anställa en kvinna riskerar man att hon blir gravid och ja.. ni vet ledigheten hon då kommer ta ut, och inte får företaget sparka någon pga graviditet, det står under lagen om diskriminering. Kan man klandra att ett företag -som tre gånger i rad anställt en kvinna och denne blivit gravid- ledsnar på läget och bara anställer män i framtiden?
Rätt eller fel?

Så vad gör man då?
Det är svårt vara riktigt ung samtidigt som man ska ha gått flera år skola och ha massa arbetslivserfarenhet. Är man dessutom ung+kvinna så ligger man risigt till eftersom risken är gigantisk att man får barn och det är väl avskräckande för vilket företag som helst.

Så vad gör man om man är ung och vill komma in i arbetslivet? Hoppas finanskrisen går över och att företagen ändrar sina prioriteringar samt att barn lägger av med att dyka upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar